Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

Op welke manier kan ik Linux testen?

empty placeholder

Vrij naar een artikel van Katherine Noyes, PCWorld

Ook voor zaklijk gebruik biedt Linux zo langzamerhand genoeg voordelen om deze eens nader te bekijken.

 

Je kunt nu nog overwegen of je tot de durfals wilt behoren of tot de angsthazen. Zeker is dat de hieronder gegeven methoden niet gelijk je huidige installatie in de war zullen gooien. Na de test kun je gewoon je machine weer starten met Windows.
En moeilijk is het niet; je kunt de hulp van een handige middelbaar scholier inroepen. Of gewoon zelf proberen.
Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat je meer grip op je computer en je bestanden zult ervaren. Niet langer werken met een virusnest in ieder geval !!

Het mooie is dat er meerdere manieren zijn waarop je een Linux-proefrit kunt nemen, zonder daadwerkelijk te installeren. Alles wat op je computer staat blijft hetzelfde, en als je besluit dat je niet verder wilt met Linux, dan is alles nog net als daarvoor.
 

Nou, waar wacht je op.

Vrij naar een artikel van Katherine Noyes, PCWorld

Ook voor zaklijk gebruik biedt Linux zo langzamerhand genoeg voordelen om deze eens nader te bekijken.

 

Je kunt nu nog overwegen of je tot de durfals wilt behoren of tot de angsthazen. Zeker is dat de hieronedr gegeven methoden niet gelijk je huidige installatie in de war zullen gooien. Na de test kun je gewoon je machine weer starten met Windows.

 

En moeilijk is het niet; je kunt de hulp van een handige middelbaar scholier inroepen. Of gewoon zelf proberen.
Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat je meer grip op je computer en je bestanden zult ervaren. Niet langer werken met een virusnest in ieder geval !!

Het mooie is dat er meerdere manieren zijn waarop je een Linux-proefrit kunt nemen, zonder daadwerkelijk te installeren. Alles wat op uw computer staat blijft hetzelfde, en als je besluit dat je niet verder wilt met Linux, dan is alles nog net als daarvoor.

 

 

Nou, waar wacht je op.

 


De vier methoden:
1. LiveCD

2. Live USB
3. Wubi
4. Virtualisatie

1. LiveCD

 

Waarschijnlijk de meest voorkomende manier om uit te proberen is Linux op te starten vanaf een LiveCD. Met deze CD''s kun je Linux draaien vanaf de cd, dus verandert er niets op de rest van uw computer. De meeste grote Linux-distributies hebben nu LiveCD beschikbaar - soms via de post als je het niet erg om te wachten, en altijd door te downloaden.

Als je een trage internetverbinding heeft, kun je een LiveCD via de gewone post bestellen. Een site die veel LiveCD te koop zult heeft is OSDisc.com, die momenteel CD''s biedt voor Ubuntu 10.04.1, Fedora 13, openSUSE 11.3, Knoppix 6.2.1 en Linux Mint 9. Prijs is ongeveer €2.

Een veel snellere manier echter, is het om de CD-image te downloaden. Dit is een iso-bestand, te vinden onder ''download'' op de website van het project, branden op een cd  van jezelf en dan booten vanaf de verkregen LiveCD. Een lijst van talloze LiveCD downloads is beschikbaar vanaf FrozenTech samen met ratings, voorwaarden en links voor het daadwerkelijk downloaden van de CD''s.

Zodra je het Iso-bestandgedownload hebt, kun je deze op een CD branden met behulp van een cd-brander programma. Let op dat je de .iso brand als image en niet als bestand.

 


Ten slotte plaats je de aldus verkregen LiveCD in je computer en herstart deze. Let op dat de CD wordt gestart. Vaak zit er onder de F11 toets een boot menu zodat je kunt kiezen vanaf welk medium de computer start. De computer zal dan Linux opstarten. Vaak komt er een eerste menu. Kies hier voor Live-CD.

Houd er rekening mee dat meeste Linux LiveCD''s trager lijken omdat de lees snelheid vanaf CD trager is dan vanaf je harddisk. Geïnstalleerde versies van Linux zijn veel sneller. In ieder geval, als je klaar bent het verkennen van Linux, sluit dan af en verwijder de CD en start opnieuw, en je bent weer terug bij Windows zoals daar voor.

 


 

2. Live USB

 

Net als een LiveCD, een Live USB is een USB flash drive die een volledige, opstartbare kopie van Linux bevat.

LinuxCD.org biedt een aantal distro''s (verschillende Linux typen) te koop via USB net als hun CD''s. Je kunt ook net als met de LiveCD, een .iso-bestand zelf op de stick zetten, en deze opstarten als hierboven. Unetbootin is dan een goede mogelijkheid om dit te realiseren. Zie hiervoor bij hun op de site.

Het grote voordeel van het opstarten van een Live USB is dat Linux bijna zo snel gaat als dat het besturingssysteem al is geïnstalleerd.
Er blijft altijd een verschil merkbaar - bijna net zo snel -.

 


 

3. Wubi

 

Een andere manier om Linux te testen  is om het uit te starten  alsof het gewoon een andere Windows-toepassing is. Dit kan met Wubi, dat eigenlijk een  speciale versie van Ubuntu is, en laat dan ook Windows volledig intact. Ubuntu wordt dan geïnstalleer als een programma.

Voor het gebruik van Wubi, moet je ongeveer 5 gigabyte op je harde schijf vrij hebben. Klik je op de downloadlink op de website van het project om het installatieprogramma te verkrijgen; wanneer je erop dubbelklikt, wordt de software gedownload en de rest van Ubuntu zonder de windows installatie aan te raken Windows.

Voor Wubi  is het niet nodig dat je de partities van je PC wijzigt of een andere bootloader moet gebruiken. Het is ook niet noodzakelijk om allerlei speciale drivers te installeren. Integendeel, het werkt net als elke andere toepassing. Het hele Linux-systeem, inclusief bestanden staat in een Windows file, een zgn image bestand. Als je besluit dat je Ubuntu niet meer op je harde schijf wilt hebben, dan kunt  je het gewoon verwijderen als elke andere applicatie.

Als opmerking nog even het volgende: als je al een Ubuntu LiveCD hebt gedownload dan staat Wubi hier ook op.
Doe de Ubuntu CD in de CD-drive terwijl uw computer is ingeschakeld en werkt op Windows.
Wubi wordt nu automatich gestart en de installatie onder Windows verloopt vrij vlot vanaf deze CD.

 

 

 

Om Linux uiteindelijk te starten, herstart dan je PC. Je krijgt dan een keuze menu: Windows of Ubuntu starten.
 

 

 

4. Virtualisatie

 

Als je niet gewend bent om met virtualisatiesoftware te werken is dit nogal een stap.
Echter, om regelmatig nieuwe besturingssoftware te testen, is virtualisatie wel het handigst. Je krijgt zo een goede indruk van een besturingssysteem. Het is alsof het gewoon staat geïnstalleerd.

 

Bovendien merkt je echte Windows installatie hier helemaal niets van.

 


Voor deze manier van werken heb je de keus uit meerdere typen virtualisatiesoftware. We noemen hier VMware en Virtualbox.
VMware is commerciele software, Virtualbox is freeware.
We gaan er van uit dat je gaat voor Virtualbox.

Om te beginnen moet  eerst de virtualisatie-software - VirtualBox
downloaden, deze bestaat er voor verschillende platforms (Mac, Linux en Windows o.a.) - en vervolgens installeren zoals bij elke Windows-applicatie. Van daaruit kunt je gebruik maken van Virtuaalbox om Linux te installeren. Neem hiervoor de handleiding van Virtualbox door. Je kunt gebruik maken van de .isio file van de Linux distributie, maar dit ook doen vanaf de gebrande CD.

Je kunt dan in Virtualbox de virtuele shijf met Linux erop starten. Deze werkt dan geheel onafhankelijk van uw Windows installatie in een eigen venster.


Naast de genoemde 4 mogelijkheden wil ik toch nog noemen dat het zonde is om niet eens even bij op op zolder of in het rommelhok te kijken. Als daar uw "vorige" PC nog staat dan zal linux vast wel werken op deze computer. U kunt Linux dan gewoon installeren.

 

Linux is namelijk veel minder afhankeleijk van de nieuwste en snelste hardware. Een Pentium 4 met 512 MB intern geheugen volstaat. Een harde schijf groter dan 10Gbyte is ook voldoende.

 


U zult vast, net als ik, tot de conclusie komen dat de meeste zakelijke toepassingen in open source aanbieding wel in de meeste distro''s te vinden zijn en naar behoren werken. Betrouwbaar genoeg voor de meeste ondernemingen.

 

Linux is geen Windows. Maar je zult meer ervaren dat je greep hebt op je systeem en je bestanden. Linux is een goede zakelijke keuze.

Volg Katherine Noyes op Twitter: @Noyesk

Vorige bericht    Terug    Volgend bericht